BENOveren of renoveren? Laat je professioneel begeleiden!

Verbouwplannen? Pak het verstandig aan.
Renoveren waar nodig, BENOveren waar mogelijk!


 

De Belg heeft -nog steeds- een baksteen in de maag

De statistieken liegen er niet om: Belgen zijn met vastgoed bezig. Volgens de Federale Overheidsdienst Economie worden er jaarlijks bouwvergunningen voor ruim 50.000 gebouwen afgeleverd.

Eén ding valt op: renoveren wordt steeds populairder. Sinds 2007 worden er namelijk jaar na jaar meer bouwvergunningen uitgereikt voor renovatie dan voor nieuwbouw! Hoe dat komt? Bouwgronden worden schaarser en duurder, en de energie- en andere normen voor nieuwbouw worden steeds strenger. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een verbouwing. Maar laat je niet misleiden: een totaalrenovatie is niet altijd goedkoper dan een nieuwbouw!

De meeste mensen bouwen of verbouwen slechts één keer. En laat ons eerlijk zijn: zonder ervaring weet je niet echt waar je aan begint. Daarom is de juiste begeleiding bij het plannen en uitvoeren van de werken uiterst belangrijk. Of je nu wilt renoveren of BENOveren, Home 2 Home staat je met raad en daad bij langs het hele traject.

renoverenHet karakter van oude huizen spreekt je aan. Een strak design binnen een oud pand is precies wat je wilt. Je hebt je al een beeld gevormd van hoe jouw woning er straks zal uitzien. De locatie van het pand dat je gevonden hebt, is perfect. Je ziet het volledig zitten om de handen uit de mouwen te steken en je eigen stek in te richten. Een bestaande structuur waar je je creativiteit  volledig op kunt botvieren is precies wat je zoekt. Je bent eruit: je gaat een woning kopen en renoveren.

Super! Nu kan je van start. Maar let op: bij een renovatie kan je zaken tegenkomen die je niet verwacht had. Heel vaak zit daar het verschil met een nieuwbouw: daar begin je van nul, en kan je doorgaans het verloop van het project redelijk goed plannen. Bij een verbouwing kan dat wel eens anders uitdraaien. Zo kan je plots voor onverwachte werken en kosten komen te staan. En die kunnen het hele project vertragen of zelfs (tijdelijk) stil leggen.

Eén ding staat vast: aan een renovatie begin je beter niet onbezonnen. Als je weet waar je aan toe bent, komt het sowieso goed. Doe je het liever niet alleen? Dan zijn wij er om je te helpen!

Vermijd verrassingen, plan vooruit

Vooraleer je aan een renovatie begint, moet je goed weten wat je wilt, en wat voor jouw situatie haalbaar is. Hierbij moet je je zeker een aantal vragen stellen, zoals:
  • Waar wil ik naartoe? Als je aan een renovatieproject begint, moet je al een duidelijk idee van het eindresultaat hebben. Wil je een open keuken, met veel lichtinval? Of ligt de focus op drie slaapkamers en een bergruimte met wasmachine? Misschien wil je enkel een badkamer op de eerste verdieping, maar een toilet op elke verdieping? En zijn die grote tuin en ruime veranda echt wel nodig? Op zich is alles mogelijk, maar hou je vast aan deze ideeën. Als je plots je badkamer ergens anders wilt installeren, betekent dat extra werk. En extra werk komt altijd samen met hogere kosten.
  • Wat is haalbaar? Is het mogelijk om al jouw plannen uit te voeren? Zijn er problemen met de stabiliteit van de woning als je een extra verdieping wilt? En zal je alles wel kunnen betalen? Of kan je eventueel een extra lening krijgen?
  • Wat is nodig? Heb je een bouwvergunning nodig? Of is meldingsplicht voldoende? Moet je samenwerken met een architect? Ga je zelf verbouwen, of werk je via aannemers? En heb je een veiligheidscoördinator nodig? Misschien zal je wel tijdelijk moeten verhuizen?

Afhankelijk van de keuzes die je maakt, zal je waarschijnlijk de plannen moeten bijstellen. Advies van banken en (binnenhuis)architecten is hiervoor zeker geen overbodige luxe.
Wat je ook doet, zorg er steeds voor dat je voldoende financiële reserve hebt, om eventuele onverwachte kosten op te vangen. Zo heb je ten minste een valnet als de verbouwingen zouden uitlopen.

Hou rekening met de verplichtingen

Van zodra je verbouwingen wilt uitvoeren waarvoor een bouwvergunning nodig is, ben je gebonden aan een aantal wettelijke verplichtingen. Zelfs als je kleine aanpassingen maakt, waarvoor geen melding nodig is, zijn er een aantal normen waaraan je moet voldoen. We lijsten er alvast enkele voor jou op:
  • EPB-wetgeving: Heb je een bouwvergunning of melding nodig? Dan zal je moeten voldoen aan een aantal energie-eisen, vastgelegd in de wetgeving voor “Energieprestaties en Binnenklimaat”, kortweg EPB. Afhankelijk van de bestemming van het gebouw, de aard van de werken, de datum van aanvraag van de vergunning,… zijn de eisen voor isolatie, ventilatie, technische installaties, hernieuwbare energie,… verschillend. Tip van de dag: bezint eer ge begint;
  • Dakisolatie: Tegen 2020 moeten alle daken in (huur)woningen geïsoleerd zijn, als ze vóór 2006 aangesloten waren op het elektriciteitsnet. Is dit niet zo, dan zal een woning of appartement niet meer kunnen verhuurd worden. Voor appartementsgebouwen geldt dit zelfs voor alle appartementen in het gebouw, niet enkel diegene onder het dak;
  • Het is mogelijk dat bij een grondige renovatie of herbouw de verplichting geldt om een regenwaterput te voorzien. Die kan je dan gebruiken om toiletten door te spoelen, de tuin te besproeien, of kledij te wassen.

Dit zijn slechts enkele verplichtingen die kunnen gelden bij een renovatie. Zorg er dus zeker voor dat je je hiervan bewust bent vooraleer je aan de werken begint.

Renovatiepremies

Renoveren kost geld, veel geld. Maar als je slim renoveert, kan je ook genieten van een aantal financiële tegemoetkomingen. Zowel de overheid, netbeheerders, gemeentes als provincies geven namelijk premies, als de verbouwingen aan een aantal voorwaarden voldoen. Voor het meest volledige overzicht kan je steeds terecht op premiezoeker.be.

We geven je hier alvast een kleine greep uit de mogelijk premies en steunmaatregelen:

  • De Vlaamse renovatie- of verbeteringspremie: Afhankelijk van jouw woning, inkomen, en het gefactureerde bedrag van de werken, kan je in aanmerking komen voor een renovatie- of verbeteringspremie. Bij een renovatiepremie kan die som zelfs oplopen tot wel 10.000€. Zeker de moeite waard om te bekijken dus;
  • Verlaagd btw-tarief bij verbouwingen: Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan is de kans groot dat je recht hebt op een btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Vraag hier zeker informatie over bij jouw aannemer;
  • Belastingsvermindering voor verhuur via een sociaal verhuurkantoor: Voer je renovaties uit, en verhuur je jouw woning via een sociaal verhuurkantoor? Dan kan je voor een periode van 9 jaar, zolang aan de verhuurvoorwaarden voldaan is, 5% van de aanvaarde renovatiekosten in mindering brengen bij jouw belastingsaangifte;
  • Premies voor allerhande isolatie, verwarming, beglazing, elektriciteit,…: Is voldaan aan de technische voorschriften van de gekozen bouwmaterialen (zoals voldoende isolatiewaarde, gekeurde elektriciteitsinstallatie,…)? Dan heb je misschien recht op een aantal premies. Het is natuurlijk wel de moeite om op voorhand te bekijken welke premies van toepassing zijn, of ze te cumuleren zijn, en waar je het meeste voordeel uit kan halen.

Er zijn dus tal van mogelijkheden, die je tijdens jouw verbouwtraject kunnen helpen. Zie je door het bos de bomen niet meer? Niet getreurd, ook hier kan je uiteraard op onze steun rekenen.

Hoe werkt BENOveren precies?

BENOverenEen geslaagde BENOvatie steunt op verschillende pijlers. Dit zijn alvast enkele belangrijke vuistregels:
  • Investeer in isolatie en duurzame verwarming, dat verdien je dubbel en dik terug!
  • Schenk voldoende aandacht aan luchtdichtheid en zonnewering.
  • Zorg voor een goede ventilatie. In de meeste woningen is een systeem C haalbaar.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals een zonneboiler.

Elke BENOvatie begint met een uitgekiend BENOvatieplan. Welke werken je eerst uitvoert, hangt af van jouw specifiek project:

  • Het dak, waarlangs de meeste warmte in een woning ontsnapt.
  • De buitenmuren: de tweede grootste bron van warmteverlies.
  • Ramen en deuren, waarbij het gebruik van hoogrendementsglas aangewezen is.
  • Vloeren: met een goed geïsoleerde vloer kan de thermostaat al snel een graadje lager.Technieken: ook voor verwarming, ventilatie en verlichting bestaan tal van zuinige technieken.

Wil je meer informatie over hoe we jou hierbij kunnen helpen? Laat het ons dan snel weten!

BENOvatiepremies, en de BENO-pass

Naast mogelijke renovatie- of verbeteringspremies van de Vlaamse overheid en jouw stad of gemeente, levert investeren in dakisolatie, buitenmuurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, een warmtepomp of een zonneboiler ook BENOvatiepremies op.

Als je minimaal drie energiebesparende investeringen combineert binnen de vijf jaar, ontvang je daarbovenop een totaalrenovatiebonus. Daarvoor kan je je BENO-pass laten activeren. Het totaal bedrag aan bonussen kan oplopen tot maar liefst 4.750€ per woning.

Wij onderzoeken voor welke premies je in aanmerking komt, en welke financiële hulpmiddelen er beschikbaar zijn. Uiteraard vragen wij ook samen met jou alle premies aan, zodat je ten volle van alle maatregelen gebruik kunt maken. Interesse? Geef ons snel een seintje.

De burenpremie, BENOveren in groep

Wil je een renovatie niet alleen aanpakken? Schrikt het technisch aspect van een verbouwing je af? Ben je niet thuis in de wereld van renovatiewerken? Dan is een collectief renovatietraject iets voor jou! Samen met minstens 9 anderen uit jouw buurt, wijk of gemeente pak je een renovatie aan onder begeleiding van een professionele BENOvatiecoach. Hij geeft je persoonlijk advies en neemt je heel wat technische en administratieve taken uit handen. Zo spaar jij tijd en ben je zeker van een juiste aanpak.

Er zijn twee manieren om je aan te melden voor de burenpremie:

  • Door je vrijblijvend aan te melden. Jouw distributienetbeheerder neemt het verder van je over. Zijn er minstens 10 buurtbewoners ingeschreven? Dan word je op de hoogte gebracht en wordt er een BENOvatiecoach toegewezen.
  • Rechtstreek via een BENOvatiecoach naar keuze. Je vindt de lijst met door Eandis gecertificeerde BENOvatiecoaches op www.eandis.be/BENOvatiecoach. In deze lijst zie je meteen ook de regio’s waar de coaches actief zijn. Een leuk weetje: Home 2 Home is één van de gecertificeerde BENOvatie-experts.

De volgende energiebesparende maatregelen komen in aanmerking voor een burenpremieproject:

  • Dak-of zoldervloerisolatie
  • Isolatie van buitenmuren (aan de buitenkant, binnenkant of in de spouw)
  • Vloerisolatie op volle grond
  • Plafondisolatie van kelders of verluchte ruimtes onder een verwarmd verdiep
  • Hoogrendementsbeglazing
  • Installatie van een zonneboiler, warmtepomp of ventilatiesysteem

Je kan samen met je buren, volledig kosteloos, gebruik maken van de expertise van de BENOvatiecoach. Die zal onder andere de volgende taken van jou overnemen:

  • Inzicht verschaffen in je energieverbruik en alle mogelijke energiebesparingen
  • Jouw offerte-aanvragen voorbereiden
  • Je begeleiden bij de definitieve bestellingen voor de renovatie van je woning
  • Een oogje in het zeil houden bij de uitvoering van de werken
  • Je premies aanvragen

Wil je meer weten? Dan neem je best vandaag nog contact met ons op!

Jouw vastgoed? Jij staat centraal!

Contacteer ons nu