Jouw woning verkopen? Of eerder verhuren?

Home 2 Home biedt verkoop- en verhuurbegeleiding op maat van jouw behoeften.


 

Je huis of appartement verkopen of verhuren: het is vaak een emotionele gebeurtenis.

Huis verkopen of verhuren? Dan heb je ongetwijfeld tal van vragen.Je hebt beslist om je woning te verkopen of verhuren. Uiteraard krijg je, zelfs zonder het te vragen, vanuit je omgeving massa’s advies, maar ongetwijfeld blijven er nog een pak vragen over: hoe begin ik eraan, wat betekenen al die vastgoedtermen, welke attesten heb ik nodig,…

Wil je snel verkopen of verhuren, en tegen de best mogelijke prijs? Dan is een goed georganiseerde verhuur- of verkoopbegeleiding een absolute must. Maar zoals bij alles geldt: wat je zelf doet, doe je (meestal) beter. En laat ons eerlijk zijn: niemand kent zijn of haar woning beter dan jijzelf. Waarom zou je dan duizenden euro’s aan commissie betalen?

Home 2 Home Vastgoedcoaching geeft je de begeleiding bij die zaken waar je begeleiding nodig hebt. Zijn er dingen die je liever zelf regelt of beheert? Super, dan heeft het totaal geen zin om anderen ervoor te betalen.

 

Hoe verloopt dit proces nu precies?

De grote lijnen bij verkoop of verhuur lopen parallel. Maar laat ons bij het begin beginnen: wil je verkopen, of verhuren? Dat is een moeilijke vraag, waar jammer genoeg geen pasklaar antwoord voor bestaat. Er zijn immers tal van factoren die hier een rol spelen: wil je een eigendom houden, wat is jouw financiële situatie, wat is de staat van de woning, hoe zal de buurt in de toekomst evolueren,… De antwoorden op deze vragen verschillen van persoon tot persoon, en van situatie tot situatie. Denk dus heel goed na, vooraleer een beslissing te nemen.

Eens je de knoop doorgehakt hebt, kunnen we verder:

Het staat vast: je wilt je woning verkopen. Bij het verkoopproces komt veel kijken, en wil je zelf verkopen, dan moet je met heel wat zaken rekening houden. Wij lopen de hele weg naast je, en geven je ondersteuning waar nodig.

Kennismaking

Uiteraard begint alles bij een goed gesprek. Hierin worden de details van een vastgoedtransactie uit de doeken gedaan, en krijg je te horen hoe wij je tijdens dit proces kunnen ondersteunen. We gaan samen onderzoeken wat je precieze wensen en mogelijkheden zijn, en we bekijken hiervoor tal van onderwerpen, zoals de voorbereidende activiteiten, de tijdspanne waarin de woning moet verkocht worden, een vergelijking van de woning ten opzichte van andere woningen in de regio, de positieve kenmerken van de woning, maar ook de aandachtspunten, enz…
Op basis van wat je hier te weten komt, kan je beslissen of en hoe wij jou verder kunnen helpen. Nadien krijg je van ons een gedetailleerde offerte, met een overzicht van alle gemaakte afspraken. Zo weet je perfect wat je van ons mag verwachten, en hoeveel het zal kosten. Geen loze beloftes, geen verrassingen.

Opstarten van het verkoopdossier bij de notaris

Verkoopbegeleiding dossieropstartBij de verkoop van een woning duiden zowel de koper als de verkoper een notaris aan om de officiële kant van de verkoop te regelen. Jij kiest een notaris, en wij regelen de opstart van het dossier. Hiervoor hebben we van jou wel een aantal documenten nodig, zoals een kopie van de identiteitskaart, de eigendomstitel van de woning, een trouwboekje, eventueel een huurcontract, enz.
De notaris zorgt dan op zijn beurt voor het nodige opzoekwerk bij de officiële instanties, en bezorgt deze gegegvens terug aan ons, zodat wij een volledige en correcte verkoopadvertentie kunnen opstellen.

Keuringen en attesten

EPC keuring elektriciteitVooraleer je een woning op de vastgoedmarkt mag brengen, ben je verplicht om een aantal documenten te laten opmaken. Sowieso heb je een geldige elektriciteitskeuring nodig, en ook een energieprestatiecertificaat (EPC) dat niet ouder is dan 10 jaar. Heb je een stookolie-installatie? Dan heb je hiervoor ook een keuringsbewijs nodig.
Let op: deze documenten zijn wettelijk verplicht, maar het is niet noodzakelijk dat de installaties conform zijn met de wetgeving. In dat geval weet de koper dat hij de installatie zal moeten vernieuwen.
Home 2 Home is gecertificeerd om EPCs op te stellen, en we werken met een aantal partners om de andere keuringsdocumenten voor jou in orde te krijgen.

Home staging en professionele foto's

Een eerste indruk kan je maar één keer maken. Als je zoekt naar woningen op het internet, of een pand gaat bezichtigen, heb je op een paar seconden tijd al een bepaald beeld in je hoofd.
Het is dus uitermate belangrijk om zowel online als in werkelijkheid bezoekers een instant “feel good” gevoel te geven. Hoe je dat doet? Door kleine opknapwerkjes uit te voeren, de woning opgeruimd en netjes te houden, en ze mooi maar neutraal aan te kleden. Dit principe wordt “home staging” genoemd, en is al razend populair in onze buurlanden. Zo krijgen bezoekers niet alleen een welkom gevoel, maar kan je ook heel uitnodigende foto’s laten nemen. Wij werken hiervoor met een professionele fotografe, zodat de positieve aspecten van de woning nog extra in de verf kunnen gezet worden.

Schatting van de woning

Als een woning te koop wordt aangeboden, is een logische vraag: “Hoeveel kan ik ervoor krijgen?”. Een moeilijke vraag, die van tal van factoren afhangt: ligging, grootte, staat, regio, enz. Het moeilijke van de zaak is dat veel mensen vaak een hechte band hebben met het pand, waardoor de emotionele waarde vaak verschilt van de realistische waarde.
Op basis van objectieve factoren maken wij een realistische schatting. Zo ben je zeker dat de prijs die op de woning wordt geplakt marktconform zal zijn.
Uiteraard kies je nog altijd zelf wat de uiteindelijke vraagprijs van de woning zal zijn in de advertenties. De schatting geeft je hiervoor in ieder geval wel al een duidelijke indicatie.

Tekoopstelling van de woning

Er staan letterlijk duizenden panden te koop op websites, bij vastgoedmakelaars, via notarissen, bij particulieren,… Je moet dus zorgen dat jouw woning er voor jouw doelpubliek met kop en schouders bovenuit steekt.
Foto’s kunnen in ieder geval interesse wekken, maar de advertentie zelf is minstens even belangrijk. Belicht zeker alle positieve aspecten van de woning, maar wees vooral ook eerlijk. Als je jouw woning presenteert als “instapklaar, volledig vernieuwd”, terwijl er nog wel enkele renovaties nodig zijn, zal het heel lang duren vooraleer je het pand verkocht zal krijgen. Als je positief, maar realistisch bent, spreek je kopers aan die oprecht geïnteresseerd zijn in jouw woning. Zo bespaar je jezelf heel wat moeite en frustratie. Een win-win situatie voor iedereen.
Bovenop de alombekende immoborden, adverteren wij voor jou op onze eigen webstek, Immoweb en Hebbes. Daarnaast kunnen we ook Facebook-campagnes opzetten om op die manier jouw woning zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen.

Zit verkopen in je bloed? Potentiële kopers ontvangen en rondleiden

Als alles goed gaat, krijgen we snel reacties van potentiële kopers die de woning willen bezoeken. Uiteraard is er slechts één iemand die het pand op de best mogelijke manier kan voorstellen, en dat ben jijzelf! Ben je niet helemaal zeker over hoe je dit best doet? Geen paniek, we kunnen je zeker bijstaan bij de bezichtigingen.
Het basisprincipe om in gedachten te houden: geef bezoekers geen kans om met een negatief gevoel buiten te stappen. Hou de woning en de tuin netjes, en zorg voor een aangename temperatuur in huis. Vermijd ook overweldigende geuren zoals frieten of huisdieren. Maar vooral: creëer een gezellige sfeer. Een boeket bloemen op  tafel, een beetje achtergrondmuziek of een brandende kaars kunnen hier wonderen doen!

De verkoop is een feit

Krijg je een bod binnen dat aan jouw verwachtingen voldoet? Proficiat, je hebt net jouw woning verkocht! Maar hier stopt het nog niet: er moet een onderhandse verkoopsovereenkomst worden opgesteld (het compromis), het is aan te raden om ook een plaatsbeschrijving uit te voeren, contracten voor water, gas en elektriciteit moeten overgedragen worden, verzekeringen moeten afgesloten, opgezegd of overgezet worden,… Tal van activiteiten, waar wij je met raad en daad bijstaan.
Je bent eruit: je wilt je woning verhuren. Als je de juiste huurder wilt vinden, en met alles volledig in orde wilt zijn, mag je de focus niet verliezen, want er valt heel wat te regelen. Wij lopen de hele weg naast je, en geven je ondersteuning waar nodig.

Kennismaking

Uiteraard begint alles bij een goed gesprek. Hierin worden de details die bij een verhuur komen kijken uit de doeken gedaan, en krijg je te horen hoe wij je tijdens dit proces ondersteunen. We gaan samen onderzoeken wat je precieze wensen en mogelijkheden zijn, en we bekijken hiervoor tal van onderwerpen, zoals de voorbereidende activiteiten, de tijdspanne waarin de woning moet verhuurd worden, een vergelijking van de woning ten opzichte van andere woningen in de regio, de positieve kenmerken van de woning, maar ook de aandachtspunten, enz…
Op basis van wat je hier te weten komt, kan je beslissen of en hoe wij jou verder kunnen helpen. Nadien krijg je van ons een gedetailleerde offerte, met een overzicht van alle gemaakte afspraken. Zo weet je perfect wat je van ons mag verwachten, en hoeveel het zal kosten. Geen loze beloftes, geen verrassingen.

Keuringen en attesten

EPC keuring elektriciteitAls je een woning wilt verhuren, moet die voldoen aan de minimale kwaliteitseisen. Een overzicht van deze normen is te vinden op de website van de Vlaamse Overheid. Wil je zeker zijn dat jouw woning hieraan voldoet, dan kan je bij de gemeente een zogenaamd conformiteitsattest aanvragen. Hoewel dit niet verplicht is, geef je met zo’n attest wel aan dat je woning aan alle eisen voldoet. Hou er ook rekening mee dat de gemeentes deze attesten niet gratis uitschrijven.
Een verplicht document is het energieprestatiecertificaat (EPC) dat niet ouder is dan 10 jaar. Hiermee krijgt de huurder een idee van het energieverbruik van de woning. Home 2 Home is gecertificeerd om EPCs op te stellen.

Home staging en professionele foto's

Een eerste indruk kan je maar één keer maken. Als je zoekt naar woningen op het internet, of een pand gaat bezichtigen, heb je op een paar seconden tijd al een bepaald beeld in je hoofd.
Het is dus uitermate belangrijk om zowel online als in werkelijkheid bezoekers een instant “feel good” gevoel te geven. Hoe je dat doet? Door kleine opknapwerkjes uit te voeren, de woning opgeruimd en netjes voor te stellen, en ze mooi maar neutraal aan te kleden. Dit principe wordt “home staging” genoemd, en is al razend populair in onze buurlanden. Zo krijgen bezoekers niet alleen een welkom gevoel, maar kan je ook heel uitnodigende foto’s laten nemen. Wij werken hiervoor met een professionele fotografe, zodat de positieve aspecten van de woning nog extra in de verf kunnen gezet worden.

Tehuurstelling van de woning

Er staan letterlijk duizenden panden te huur op websites, bij vastgoedmakelaars, particulieren,… Je moet dus zorgen dat jouw woning er voor jouw doelpubliek met kop en schouders bovenuit steekt.
Foto’s kunnen in ieder geval interesse wekken, maar de advertentie zelf is minstens even belangrijk. Belicht de positieve aspecten van de woning, maar wees vooral ook eerlijk. Als je jouw woning presenteert als “volledig vernieuwd”, terwijl ze eigenlijk toch al een beetje “afgeleefd” is, zal het heel lang duren vooraleer je het pand verhuurd zal krijgen. Als je positief, maar realistisch bent, spreek je huurders aan die oprecht geïnteresseerd zijn in jouw woning. Zo bespaar je jezelf heel wat moeite en frustratie. Een win-win situatie voor iedereen.
Bovenop de alombekende immoborden, adverteren wij voor jou op onze eigen webstek, Immoweb en Hebbes. Daarnaast kunnen we ook Facebook-campagnes opzetten om op die manier jouw woning zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen.

Potentiële huurders ontvangen en rondleiden

Als alles goed gaat, krijgen we snel reacties van potentiële huurders die de woning willen bezoeken. Uiteraard is er slechts één iemand die het pand op de best mogelijke manier kan voorstellen, en dat ben jijzelf! Ben je niet helemaal zeker over hoe je dit best doet? Geen paniek, we kunnen je zeker bijstaan bij de bezichtigingen.
Het basisprincipe om in gedachten te houden: geef bezoekers geen kans om met een negatief gevoel buiten te stappen. Hou de woning en de tuin netjes, en zorg voor een aangename temperatuur in huis. Is de woning nog bewoond, vermijd dan overweldigende geuren zoals frieten of huisdieren. Maar vooral: creëer een gezellige sfeer. Een boeket bloemen op  tafel, een beetje achtergrondmuziek of een brandende kaars kunnen hier wonderen doen!

De verhuur is een feit

Heb je een akkoord met een geschikte kandidaat? Proficiat, je hebt net jouw woning verhuurd! Maar hier stopt het niet: er moet een huurcontract en plaatsbeschrijving opgesteld en geregistreerd worden, contracten voor water, gas en elektriciteit moeten overgedragen worden, verzekeringen moeten afgesloten, opgezegd of overgezet worden,… Misschien wil je je ook laten inschrijven bij het huurgarantiefonds? Tal van activiteiten, waar wij je met raad en daad bijstaan.

Jouw vastgoed? Jij staat centraal!

Contacteer ons nu