Hoe bedoel je, een huis koop je met meer dan alleen je ogen?

Stel je voor: Je zit op een bankje, zicht op zee, niemand op het strand. Er staat een zachte zeebries, je proeft het zilte van de zeelucht op je lippen, en je voelt de eerste stralen van de lentezon op je huid. Een tas warme chocolademelk naast je, en de kinderen spelen onbezorgd met de hond in het zand. Hoe perfect kan het leven zijn?

Eén ding is zeker: niemand zal zeggen een slecht gevoel te krijgen bij dit beeld. Waarom niet? Wel, alle zintuigen worden op een positieve manier geprikkeld, zodat je een algemeen gevoel van blijdschap krijgt.

Bij het zoeken naar een woning is dit niet anders. Mensen zeggen vaak: “Het gevoel moet goed zitten”, en gelijk hebben ze. Maar hoe je dat weet, daar is meestal geen verklaring voor. “Het zit gewoon goed”, zeggen ze dan. Inspelen op de zintuigen is dus van groot belang om dit gevoel te creëren, en met de volgende tips hopen we je hierbij een handje te helpen.

zintuigen - ogenZien

Het spreekt voor zich dat je bij het be-“zicht”-igen van een woning vooral heel veel rondkijkt. Niemand wordt gelukkig van een rommelige woonkamer, een keuken met een berg afwas, en bergruimte volgepropt met materiaal, een bed dat niet is opgemaakt,… Maar ook een overwoekerde tuin, of een dak of gevel vol mos spreken niet aan. Het advies is duidelijk: opruimen, schoonmaken, op orde stellen. Op die manier krijgen mogelijke kopers een veel beter zicht van jouw pand. Kan je bovendien nog een “wow” effect losmaken door een aandachtstrekker in de kamer, dan is succes gegarandeerd.

Horenzintuigen - oren

Heel vaak wordt het feit dat je het verkeer niet kan horen in de woning gezien als een positief punt. Terecht. Anderzijds is absolute stilte in een huis heel akelig. Zorg daarom voor een heel subtiel achtergrondgeluid, zoals kalmerende muziek. Let wel op: een spelende TV, een loeihard You Tube kanaal op de kamer van de kinderen, of een draaiende dampkap in de keuken verstoren de rust, dus probeer die te vermijden.

zintuigen - neusRuiken

Ieder huis heeft een specifieke geur. Bij zo’n geur wordt vaak gedacht aan vocht of een toiletgeur. Uiteraard moeten we die vermijden, want daar word je sowieso niet happy van. Maar wat dacht je van de geur van vers gezette koffie, muffins in de oven, of een ruiker bloemen op tafel? Dit verandert een woning van een huis in een thuis, en dat is precies het effect dat we willen.

Voelenzintuigen - tast

Het ligt niet voor de hand, maar de tastzin is enorm belangrijk bij het presenteren van een pand. Stel je voor: een vettig werkblad in de keuken, ruwe muren, vieze lichtschakelaars. Ongetwijfeld zit je nu met een opgetrokken neus. Door op de juiste manier in te spelen op de tastzin, kan je een sfeer van comfort accentueren, waardoor bezoekers een aangenaam gevoel krijgen.

zintuigen - smaakProeven

De smaakzin is waarschijnlijk één van de moeilijkste zintuigen om op in te spelen. Hoewel, soms doet perceptie ook al heel veel. Een schaaltje met snoep in de inkomhal, een mand met groenten en fruit in de keuken, of zelfs een schilderij met eten en drinken in de keuken of de eetkamer kunnen al wonderen doen.

 
 
Denk je dat deze principes ook bij de verkoop van jouw pand een verschil kunnen maken, maar weet je niet goed hoe je hier zelf aan begint? Aarzel dan geen moment en contacteer ons vandaag nog voor meer informatie.

Kristof Peerens

Zaakvoerder Home 2 Home Vastgoedcoaching
[email protected]
03 771 66 25

Geen reacties

Laat een bericht achter